Qua echt relevante papers is er eerst "Wavelength Dependent Reflectance Functions" door Gondek, Meyer en Newman. Deze stellen een BRDF voor die ook de golflengte in rekening brengt. Om deze BRDF voor te stellen gebruiken ze een "geodesic sphere" wat een bol is opgebouwd uit vlakken. In zijn simpelste vorm zijn dit 2 piramides op elkaar. In een iets meer opgedeelde vorm is het iets als hieronder. Opdelen is ook de manier waarop data wordt bijgehouden, voor elk van de 8 basisvlakken is er een quad-tree die een variërende bemonsteringsresolutie voorstellen. Het gaat hier om een bol omdat men ook transmittantie in rekening brengt. Deze vorm van reflectanties opslaan in een aangepaste BRDF is zeker iets om in het achterhoofd te houden.

De volgende paper is "A Composite Spectral Model and Its Applications" van Sun, Fracchia en Drew, deze gaat verder op het composite model dat door dezelfde mensen voorgesteld is in "Representing spectral functions by a composite model of smooth and spiky components for efficient full-spectrum photorealism". Het basis idee is dat ze het zachtverlopende deel voorstellen met enkele fouriercoëfficiënten en het 'spiky' gedeelte met een deltafunctie met plaats en gewicht naar gelang de hoogte. In deze paper wordt nog een verbetering voorgesteld waarbij het zachtverlopend gedeelte herbemonsterd wordt om zo het vermenigvuldigen van spectra veel minder rekenintensief te maken. Zo wordt bekomen dat de hoeveelheid rekenwerk lineair stijgt. Daar waar bij de voorstelling met lineaire functies of veeltermen dit O(M²) is.
Verder heb ik deze week ook een hoop tijd gestoken in een eerste viewer die met spectrale data moet werken. Bij gebrek aan echte data gebruik ik op dit moment de methode van Smits om RGB waarden om te zetten naar spectra. Prentjes zijn er op dit moment nog niet maar normaal gezien zouden die in de loop van de week moeten verschijnen.
No comments:
Post a Comment