Monday, March 3, 2008

Enkele BRDF plots

De eerste stap van de vorige post is onder tussen volledig in orde. Hier enkele plots.

De plots tonen een Blinn-phong model met een kijkhoek van respectievelijk 0°, 45° en 80° tov van de normaal. Op de Y-as staat de reflectantie, maximale puur diffuse reflectantie is er wanneer het licht evenwijdig met de normaal invalt. De diffuse component is onafhankelijk van de kijkrichting. De pieken duiden de phonglob aan, bij een phongfactor van 500 is deze duidelijk veel smaller dan wanneer deze 50 is. Op de X-as staat de hoek van het invallend licht, gaande van 0 tot Pi/2 (loodrecht op de normaal)

Er zijn ook 2 polarplots bij waarop duidelijker de lob te zien is.

Door de data is een som van gaussians gefit, in de meeste gevallen lijken 2 gaussfuncties voldoende te zijn om het model goed te fitten, vooral wanneer de diffuse en speculaire component goed te onderscheiden zijn. Bij de 0° plot is er gefit met 3 gaussians.

Ondertussen heb ik ook openEXR gecompileerd om op mijn machine te werken en heb ik een programmaatje geschreven dat .exr files inleest en de kleurcomponenten kan uitschrijven. Nu gebeurt dit als test van de methode met 3 channels, r, g en b. Maar dat is eenvoudig uit te breiden naar het spectrale geval. Ook moet het na de convolutie het image terug reconstrueren. Op dit moment ben ik aan het proberen om zowel de gaussfittings als de .exr data op de juiste manier voor te stellen zodat S2kit ze goed kan inlezen.

Als dat gedaan is moet er enkel een reflectionmapping uitgevoerd worden, iets dat simpel te doen is met Cg en openGL.


Als deze vorm van belichting werkt is het de bedoeling om de tonemapping te tweaken aangezien het op dit moment enkel adhv een puntlichtbron is gebeurd. Verder is het dan de bedoeling om een echte scene te fotograferen waarvan de belichtingscondities gekend zijn en deze trachten te moddeleren in de viewer om zodoende RGB, spectraal en realiteit te kunnen vergelijken.